Vzácný a delikátní: to je bílý čaj

Je považovaný za elixír zdraví, který podporuje činnost srdce, je dobrý pro naše kosti a zpomaluje proces stárnutí.

Získávání bílého čaje

Bílí čaj se získává z rostliny Camellia sinensis, ze které se dělají i jiné čaje, ale pro bílý čaj se sbírají ručně pouze mladé pupeny ještě dříve, než se rozvinou.

V historii se bílý čaj zpracovával touto náročnou technikou pouze v jedné čínské provincii zvané FUJIAN. Teprve v pozdější době, kdy se rozšířilo povědomí o prospěšnosti tohoto druhu sběru a zpracování, se do pěstování pustili i v dalších zemích, které se pěstováním čaje zabývají, jako je Indie, Japonsko, Srí Lanka.

Pupeny se vždy musí sklízet ručně, pak projdou procesem napařování a poté se pozvolna suší. Ačkoliv je čaj k dispozici celý rok, sklízí se pouze na jaře a na podzim. Složitější zpracování, a zvláště jemná chuť z něj udělali vysoce ceněné zboží.

ča

4 druhy bílého čaje:

Jen opravdový znalec pozná, jaký čaj je mu podávaný.

• PAI HAOYIN ZHEN je nejcennějším druhem bílého čaje. Je to směs nejmladších a nejjemnějších výhonků.

• PAI MU TAN je směsicí pupenů a mladých vrcholových lístků čajové rostliny.

• SHOU MEI je směs z mladých výhonků.

• GONG MEI je směs, která je připravovaná trochu jiným způsobem, aby čaj získal ovocnou příchuť. Jde hlavně o komerční druh čaje.

čaj1

Prospěšnost pití bílého čaje

Bílý čaj má stejně jako zelený čaj řadu důležitých látek, jako jsou bílkoviny, železo, hořčík, draslík, sodík, zinek, vitamín C, vitamíny řady B.

Má celou řadu antioxidantů, kterých je zde mnohem více než v ostatních druzích čaje. Antioxidanty jsou žádaným pomocníkem pro zpomalení stárnutí buněk v lidském organismu. Mezi antioxidanty jsou i flavonoidy, které mají prokazatelně protirakovinové účinky.

Bílý čaj také zlepšuje hustotu kostí a přispívá k prevenci artrózy a osteoporózy. Díky přítomnosti fluoridu je dobrý i pro zuby a dásně.

Všeobecně se mu přičítá také schopnost udržovat pokožku mladou a zdravou a má podpůrný účinek na koncentraci a činnost mozku.